Inspektion av uppblåsbar flytväst

Detalj på Baltic Argus

Oavsett om din räddningväst löst ut eller inte måste den kontrolleras en gång om året. Även om uppblåsbara räddningsvästar är mycket säkra, innehåller de delar som gaspatron, ventiler och diverse stift som alla måste fungera för att västen ska göra nytta när du hamnar i vattnet. Genom att regelbundet låta inspektera räddningsvästen håller du dig på den säkra sidan.

Egen inspektion

Du kan själv utföra en förenklad årlig inspektion av din uppblåsbara flytväst. Följ vår steg-för-steg-guide nedan. Om något verkar oklart rekommenderar vi att du vänder dig till närmaste återförsäljare. Guiden gäller generellt för de fabrikat vi själva lagerför, dvs. Baltic och Crewsaver.

 1. Kontrollera selen
  Selen, dvs. remkonstruktionen som håller fast flytvästen på kroppen, måste vara hel och inte innehålla revor eller spruckna sömmar. Kontrollera även spännet så att det är helt och fungerar.
 2. Se över reflexerna, visselpipan och munventilen
  Öppna västen och ta ut den gula uppblåsbara delen. OBS! Notera hur västen är förpackad, för lättare återpackning efter kontrollen. Kontrollera så att alla reflexer sitter på plats och inte är på väg att lossna. Testa visselpipan som sitter i den gula fickan. Öppna locket på munventilen (röd/orange) och kontrollera att den är hel.
 3. Blås upp västen
  Använd munventilen för att blåsa upp räddningsvästen så att den är helt fylld med luft. Trycket ska vara högt. Placera västen i rumstemperatur i 24 timmar och kontrollera sedan att västen hållit trycket. För att släppa ut luften igen öppnar du locket på munventilen, vänder locket upp och ned, och använder det för att trycka på backventilen som sitter i mynningen.
 4. Kontrollera gaspatronen
  Skruva loss patronen från utlösaren och kontrollera att den inte är perforerad. Väg den och kontrollera att vikten stämmer överrens med den som anges längst ned på patronen. Skillnaden får vara max +-2,0 g!. En vanlig vikt som anges för 33g-patroner är 140 g. Patronen får då alltså väga max 142 och minst 138 g.
 5. Kontrollera stift och datum
  På utlösaren sitter ett grönt stift. Se till att det inte sitter löst. Kontrollera datummarkeringen på cartridgen. Datumet anges som t.ex. "expdate 0409" (april 2009). Om datumet gått ut måste cartridgen bytas. Skruva tillbaka gaspatronen på mekanismen.
 6. Återpackning
  Vik ihop västen så som den var vikt när du packade upp den. Snöret för manuell uppblåsning måste löpa fritt så att du kommer åt det på västens utsida. Mer detaljerade instruktioner finns i västens manual.

När du packat ihop din väst är den färdig att användas igen. Observera att stegen ovan kan skilja sig mellan fabrikaten och modellerna, så ta hjälp av manualen när du utför kontrollen. De märken vi lagerför har även sina egna guider: