Välj rätt barnflytväst

flytväst barnBarn ska ha flytväst på sig både i båt och på stranden. Det är viktigt att du väljer en som både är säker och komfortabel. Utöver denna guide har även Vårdguiden.se nyttiga råd om flytvästar.

Flytförmågan

Det finns i praktiken två olika typer av västar för barn: Uppblåsbara och Räddningsvästar. Lyftkraften i Räddningsvästarna är 100 Newton, och i de uppblåsbara får man med lungan uppblåst 150 N. Viktklassingen skiljer sig mellan tillverkarna men de flesta har två olika klasser i intervallet 0-30 kg.

Storlek och passform

Det allra viktigaste är att flytvästen sitter rätt och att den inte är för stor. Ett barn som väger precis på gränsen eller strax under en viktklass, kan vara för liten för klassen över och "sjunka ned" i flytvästen när det hamnar i vattnet.
Grenbandet får inte vara för hårt spänt, då det kan ge ett felaktigt flytläge och vara obekvämt för barnet.

Öva i vattnet

Lär barnet att flyta med flytväst och att låta västen vända till ryggläge så att ingen panik uppstår om olyckan är framme.

Översikt barnflytvästar

Baby-flytväst 100 N Flytvästar som är anpassade till barnets form genom att stora flytelement placerats på framsidan för att ge maximal vändkraft. Har även en stor krage för att lyfta huvudet. Se Helly Hansen Kidsafe, Baltic Bambi Supersoft.

"Vanlig" Räddingsväst 100 N Dessa västar är utformade mer som en traditionell räddningsväst än baby-flytvästarna. Se Regatta Soft, Baltic 1256 (säkerhetssele)

SOLAS-godkända västar Se t.ex. Baltic 2010 Solas Child.