1-3 dagars leverans i Sverige
sweden
Välkommen till Captains - Båttillbehör i STHLM CITY

Ocean Signal EPIRB1 ink Kodning

I lager
Artikel
OD-702S-01540
Special Price 8 290,00 kr Regular Price 8 750,00 kr
RescueME EPIRB1 ger sinnesfrid med en imponerande 10 års batteritid. Världens mest kompakta EPIRB kan alltid finnas till hands, eftersom dess ringa storlek gör att den enkelt kan hållas i sitt snabbkopplingsfäste eller placeras i en nödväska eller livflotte.

En enkel skyddande flik över manövernycklarna förhindrar oavsiktlig aktivering, men möjliggör enkel användning när det behövs. RescueME EPIRB1 har också två ljusstyrkor för att maximera synbarheten i svagt ljus.

Den infällbara antennen ger maximalt skydd och en reducerad kontur för förvaring. Vid behov fälls antennen enkelt ut med ett försiktigt drag.
10 års batteritid
48+ timmars livslängd
5 års garanti
Snabb exakt positionering med 66-kanals GPS
Infällbar antenn
Snabbkopplingsfäste
Säker snodd
! Viktig:

Din nya EPIRB måste kodas med MMSI – vi gör detta före leverans.

Vi behöver MMSI nr, anropssignal och namn på båten.

Här har vi samlat några av de vanligast förekommande frågorna vi får. Självklart går det bra att kontakta oss per telefon eller e-post om din fråga inte finns med nedan. Våra öppettider ser du till höger. Om du har möjlighet, besök oss gärna i vår butik!

 

Jag väger precis på gränsen mellan två viktklasser. Vad ska jag välja?
Viktklassningen i kg är ett riktmärke för att man ska välja rätt storlek. Inom samma klass (50, 100 resp. 150 Newton) har alla västar tillräcklig flytkraft för att uppfylla kraven på flytförmåga med hänsyn till den aktuella vikten. Däremot får en väst inte vara för stor. Du bör alltså välja den väst som har bäst passform. Detta är särskilt viktigt när du väljer barnflytväst!

 

Varför finns det inte flytplagg (50 N) i mindre viktklasser än 30 kg?
Barn som väger under 30 kg ska ha en räddningsväst. Simkunniga som väger över 30 kg kan använda flytplagg.

 

Hur mycket "vattenstänk" (regn etc.) tål en uppblåsbar räddningsväst?
Uppblåsbara räddningsvästar är konstruerade för att tåla regn och vattenstänk. Crewsavers modell Crewfit 150N använder mekanismen "Hammar" som löser ut på vattentryck ett par dm under ytan. Baltics modeller med "United Molders" löser ut i kontakt med vatten.

 

Hur sköter jag min uppblåsbara räddningsväst?
Uppblåsbara räddningsvästar ska ses över minst en gång per år. Det enklaste är att lämna in den på service hos oss på Kommendörsgatan 26 i Stockholm. Du kan även göra vissa saker själv:

  • Blås upp västen manuellt med det inbyggda blåsröret och kontrollera att den är tät
  • Byt ut gaspatronen om den inte håller trycket (vissa västar har indikator, på andra måste patronen vägas)
  • Byt ut uppblåsningsmekanismen om den är för gammal

Observera att proceduren skiljer sig mellan fabrikaten. Ta därför alltid hjälp av manualen i första hand!

Med eller utan säkerhetssele - vad ska jag välja?
En räddningsväst med inbyggd säkerhetssele har en kraftig selkonstruktion med uttag för att kunna fästa en livlina (säkerhetslina). Andra änden krokas fast vid lämplig fästpunkt på båten. Räddningsvästar utan säkerhetssele har inget uttag - helt enkelt för att selkonstruktionen inte håller för att bära en vuxen persons vikt.

En väst med säkerhetsele är en extra säkerhet om man t.ex. är ute mycket på öppet vatten och i hårt väder. Vi rekommenderar därför alltid att välja en väst med säkerhetssele eftersom det är det säkraste alternativet.

Flytkraften

Flytvästar delas upp i olika Newton-klasser och antalet Newton (N) divideras med tyngdkraften för att få bärförmågan i kg. T.ex. ger seglarvästarna, som tillhör 50 N-klassen, ca 5 kg i bärförmåga vilket räcker för att hålla en vuxen person flytande med god marginal. En seglarväst orkar dock inte vända personen till ryggläge. Då behövs en Räddningsväst, med 100-150 N lyftkraft.

I flytvästen anges ibland två newtonvärden, ett för den faktiska bärförmågan och ett för klassningen. T.ex. kan en väst som tillhör 100 N-klassen ha 40 N i bärkraft. Anledningen är att man tar hänsyn till personens vikt, och därefter hur mycket flytkraft som behövs för att flytvästen ska uppfylla kraven för klassningen. T.ex. gäller för räddningsvästar att västen ska klara att vända en icke-simkunnig person till ryggläge och hålla henne flytande. Flytvästen innehåller då så mycket flytelement att den klarar uppgiften för den personvikt den är avsedd för.

Den obligatoriska CE-märkningen på flytvästar visar att de är testade och godkända enligt EUs regler.

När det gäller icke-uppblåsbara flytvästar gäller generellt att man främst ska välja väst efter storlek och inte enbart på vikten. En illa åtsittande flytväst gör ingen nytta, och eftersom den relativa bärförmågan är samma inom klasserna bör man byta storlek även om man ligger inom viktgränserna.

50 N

För simkunniga från 30kg och uppåt. Håller en vuxen person flytande med god marginal. Vänder inte personen till ryggläge. Se SeglarvästarFlytvästar för vattensportFlytkläder.

100 N

Stor krage och flytelementen koncentrerade till framsidan vilket ger god vändförmåga. 100N-västar är lämpliga för både simkunniga och icke-simkunniga personer. Se Räddningsvästar t.ex. Helly Hansen Navigare Comfort.


150 N

Uppblåsbara räddningsvästar med god vändningsförmåga. Gaspatron på 33 g, manuell och/eller automatisk uppblåsning. Rekommenderas för simkunniga över 40 kg då den inte har någon bärförmåga när den inte är uppblåst.


275 N

Uppblåsbara räddningsvästar med oslagbar vändningsförmåga. Gaspatron på +33 g, manuell och/eller automatisk uppblåsning. Rekommenderas för simkunniga över 40 kg då den inte har någon bärförmåga när den inte är uppblåst.

Mer information
Kan endast köpas i butik Nej